Livebox kontra reszta świata

komputery różne, kwadratowe i podłużne, podłączone do sieci, z tym, że niekoniecznie
Awatar użytkownika
Myrmidon
Licencjat
Licencjat
Posty: 231
Rejestracja: 24 sty 2007, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: Myrmidon » 10 maja 2007, o 19:58

Wybacz Iks, że nie zorientowałem się dokładniej i popełniłem powtórzenie :D Czujność mi osłabła :D

Ale swoją drogą odwalasz kawał dobrej roboty edukując towarzystwo (w tym jednego obślininego psiaka) w sprawach komputerowo-sieciowych.

Jeszcze jakbyś miał jakieś pomysły co zrobić zeby piep****ny livebox się nie zawieszał przy aktualizacji IP, albo jak temu piep****nemu liveboxowi na stałe kazać nadawać IP według MAC adresu karty, to awansowalbyś na moje prywatne bóstwo! :D
Green to green,
red to red,
perfect safety,
go ahead!

Awatar użytkownika
X-76
Top secret
Top secret
Posty: 3160
Rejestracja: 23 lut 2006, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znikąd
Kontakt:

Post autor: X-76 » 10 maja 2007, o 20:05

Hmmm... musze sie zorientować jak tam z tym liveboxem jest bo juz nie pamietam. Ale to za 3 dni bo dzis to juz nie dam rady a jutro i pojutrze mam dyżur.
▂ ▃ ▄ ▆ ▇ Cybernetyczny Bóg Chaosu Wersja: X-76 "Piromedyk" ▇ ▆ ▄ ▃ ▂
"Pierdolnięty chaos! Mikstura wybuchowa" by Delein
"IKS to chodzący chaos. Jak kiedyś będzie koniec świata to na pewno go zatrudnią" by Dante

Iksowy konik saunowy: Sauna poradnik

Awatar użytkownika
X-76
Top secret
Top secret
Posty: 3160
Rejestracja: 23 lut 2006, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znikąd
Kontakt:

Post autor: X-76 » 13 maja 2007, o 17:09

Myrmidon pisze: Jeszcze jakbyś miał jakieś pomysły co zrobić zeby piep****ny livebox się nie zawieszał przy aktualizacji IP, albo jak temu piep****nemu liveboxowi na stałe kazać nadawać IP według MAC adresu karty, to awansowalbyś na moje prywatne bóstwo! :D
Znaczy tak: Jesli chodzi o zawieszanie sie przy aktualizacji IP to albo trzeba go przywrócić do ustawien fabrycznych (przytrzymac ten tam mały RST fiutek dłuuugoooo az tam te 4 diody ułoza sie najpierw w jeden wzorek a potem w drugi ;) pełny reset to trzymanie około minuty). A nie zawiesza się przypadkiem podczas uzywania programów p2p ?

Co do stałego IP to nie ma mozliwosci po macu ale.... nie koniecznie trzeba uzzywac dhcp. Jeśli chcesz aby dane ustrojstwo podłączone do liveboxa miało stałe IP to:

Livebox przyznaje IP powyzej koncówki 50 czyli mozna danym maszynom nadawac Ip od 192.168.1.51 .

Teraz podłączasz np. odkurzacz do liveboxa. Włazisz w ustawienia sieci odkurzacza i ustawiasz:

IP: 192.168.1.51
adres bramy: 192.168.1.1
dnsy: główny: 194.204.159.1 zapasowy: 194.204.152.34
maska podsieci jeśli wymagana to: 255.255.255.0

I tyle

Jak podłaczysz kolejne ustrojstwo , np lodówke to włazisz w ustawienia sieci lodówki i wpisujesz wszystko jak w odkurzaczu tyle ze IP bedzie z koncówka 52 czyli: 192.168.1.52

I tak z kazdym kolejnym urzadzeniem :wink:

I teraz chcac sie połaczyc z komputera do odkurzacza pamietasz ze odkurzacz ma 192.168.51 i zawsze bedzie taki miał. Natomiast jesli w ustawieniach odkurzacza kiedys zmienisz uzyskiwanie IP na aftomatyczne to livebox zacznie przydzielac z dhcp losowo.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2007, o 18:02 przez X-76, łącznie zmieniany 1 raz.
▂ ▃ ▄ ▆ ▇ Cybernetyczny Bóg Chaosu Wersja: X-76 "Piromedyk" ▇ ▆ ▄ ▃ ▂
"Pierdolnięty chaos! Mikstura wybuchowa" by Delein
"IKS to chodzący chaos. Jak kiedyś będzie koniec świata to na pewno go zatrudnią" by Dante

Iksowy konik saunowy: Sauna poradnik

Awatar użytkownika
Myrmidon
Licencjat
Licencjat
Posty: 231
Rejestracja: 24 sty 2007, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: Myrmidon » 13 maja 2007, o 17:25

Muchas Gracias senor!

Tak jak obiecałem zostałeś moim prywatnym bóstwem. Jaką chcesz ofiarę?

Stałe IP działa bez zarzutu, aż mi wstyd, że nie pomyślałem o takim rozwiązaniu. Genialne w swej prostocie!

I potwierdzam zawias liveboxa przy p2p.
Green to green,
red to red,
perfect safety,
go ahead!

Awatar użytkownika
X-76
Top secret
Top secret
Posty: 3160
Rejestracja: 23 lut 2006, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znikąd
Kontakt:

Post autor: X-76 » 13 maja 2007, o 17:39

No własnie. musisz wypraktykowac ilośc połaczen. Bo jesli uzywasz np emule to tam mozesz ustawic ilosc źródeł to raz a dwa ilosc połączen na 5 sekund (to w rozszerzonych ustawieniach)

Jesli masz zbyt duzo połaczen to livebox jak i kazdy inny router nie wyrabia i sie wiesza. A livebox niestety nie wytrzymuje zbyt dużo.

Przykład:

jesli masz np ustawione ilosc zródeł na plik: 300 to jak zasysasz 2 pliki to juz jest 600 a to duzo ;)
Tak samo nie ma co przeginac z iloscia połączen na 5 sek. Z mojego doswiadczenia 45, góra 50 sparawdze sie doskonale bez zatykania łącza.
▂ ▃ ▄ ▆ ▇ Cybernetyczny Bóg Chaosu Wersja: X-76 "Piromedyk" ▇ ▆ ▄ ▃ ▂
"Pierdolnięty chaos! Mikstura wybuchowa" by Delein
"IKS to chodzący chaos. Jak kiedyś będzie koniec świata to na pewno go zatrudnią" by Dante

Iksowy konik saunowy: Sauna poradnik

ODPOWIEDZ