|
| Autor |
Wiadomość |
|
agata
|
Tytuł: Re: Poziom mocy Vespera Napisane: 19 sty 2009, o 13:53 |
|
 |
| -------- |
 |
|
|
Ja z kolei zwróciłam uwagę na inną zdolność Vespera, która stanowi o jego sile. Ta jego intuicja jest super! Pomyślcie o "Nocarzu". W dniu gdy Staszek zdradził Vesper obudził się CZUJĄC że zdarzy się coś złego. On jeden poczuł, że z krwią jest coś nie tak - uprzedzając, wiem, że może chodzić po prostu o głód. A w "Renegacie"? Gdy inne wampiry rzucają się na bandytów: "Nagle ogarnęła go przedziwna jasność, dojmujące przeczucie nadchodzących zdarzeń." Człowieka, który miał do niego szczelić ( wtedy został ranny Oleaster ) wyczuł szybciej niż renegaci "(...) poczuł na sobie pełne nienawiści spojrzenie. Zupełnie jakby przeszedł go lodowaty dreszcz." Vesper ma dziwny talent. Żaś co do zwykłej siły: w "Renegacie" Vesper mówi, że jego żołnierze mogliby go rzucić na kolana, ale nie wiemy, czy tak jest naprawdę.
|
|
 |
|
 |
|
Milo
|
Tytuł: Re: Poziom mocy Vespera Napisane: 19 sty 2009, o 14:10 |
|
Dołączył(a): 17 sty 2009, o 18:09 Posty: 469 Lokalizacja: Festung Breslau
|
|
Taki trochę "pajęczy zmysł" choć to porównanie na siłę, bo talent Vespera jest o wiele bardziej złożony. Podoba mi sie pomysł (mam nadzieje, że dobrze pamietam, chwile od przeczytania książki minęło), że działa to niezależnie od jego stanu świadomości - tzn. i we śnie i na jawie. Ciekawe, czy może go to stricte zmusić do obudzenia się, albo nawet odzyskania przytomności.
|
|
 |
|
 |
|
acry
|
Tytuł: Re: Poziom mocy Vespera Napisane: 19 sty 2009, o 14:32 |
|
Dołączył(a): 5 wrz 2008, o 19:10 Posty: 185 Lokalizacja: sin city
|
wszystko pięknie, ładnie, ale swoją imienniczkę Agatę zapraszam do działu Wykładam wizytówkę żeby dać zadość forumokiecie 
 |
|
 |
|
agata
|
Tytuł: Re: Poziom mocy Vespera Napisane: 20 sty 2009, o 15:12 |
|
 |
| -------- |
 |
|
Tak, było trochę o snach. Vesperowi przyśniło się, że jest znowu człowiekiem, po balu ( w "Renegacie"), a wiedział tylko że watykańscy podłożyli konia trojańskiego i coś było we krwi. Nie znał wszystkich objawów. Sądził, że chodzi o jakąś truciznę, ale jego podświadomość wiedziała o co tak naprawdę chodzi. Byłam w dziale Wykładam wizytówkę. Jeśli na początku był to dział związany z powitaniami to już dawno przekształcił się w jakąś ostrą dyskusję. Jestem nowa. Nie znam jeszcze wszystkich zasad. Przepraszam. 
|
|
 |
|
 |
|
shaber
|
Tytuł: Re: Poziom mocy Vespera Napisane: 19 gru 2009, o 16:03 |
|
|
agata napisał(a): Ja z kolei zwróciłam uwagę na inną zdolność Vespera, która stanowi o jego sile. Ta jego intuicja jest super! Pomyślcie o "Nocarzu". W dniu gdy Staszek zdradził Vesper obudził się CZUJĄC że zdarzy się coś złego. On jeden poczuł, że z krwią jest coś nie tak - uprzedzając, wiem, że może chodzić po prostu o głód. A w "Renegacie"? Gdy inne wampiry rzucają się na bandytów: "Nagle ogarnęła go przedziwna jasność, dojmujące przeczucie nadchodzących zdarzeń." Człowieka, który miał do niego szczelić ( wtedy został ranny Oleaster ) wyczuł szybciej niż renegaci "(...) poczuł na sobie pełne nienawiści spojrzenie. Zupełnie jakby przeszedł go lodowaty dreszcz." Cytuj: Vesper ma dziwny talent. Żaś co do zwykłej siły: w "Renegacie" Vesper mówi, że jego żołnierze mogliby go rzucić na kolana, ale nie wiemy, czy tak jest naprawdę . No to po kolei: Cytuj: W dniu gdy Staszek zdradził Vesper obudził się CZUJĄC że zdarzy się coś złego. Wyjaśnił to wszystko Nidor, mówiąc Mu, iż jego moce zaczynają się rozrastać i stąd nadpobudliwość (choć miał rację, co do krwi) Cytuj: "Nagle ogarnęła go przedziwna jasność, dojmujące przeczucie nadchodzących zdarzeń." Człowieka, który miał do niego szczelić ( wtedy został ranny Oleaster ) wyczuł szybciej niż renegaci "(...) poczuł na sobie pełne nienawiści spojrzenie. Zupełnie jakby przeszedł go lodowaty dreszcz." To również można wyjaśnić inaczej. Choćby poprzez "pluskwę" w jego głowie. Dzięki niej mógł odebrać ten sygnał. W końcu, skoro dzięki temu mogli Go czuć watykańscy, to on też mógł wyczuwać Ich (choćby przypadkiem). Cytuj: Zaś co do zwykłej siły: w "Renegacie" Vesper mówi, że jego żołnierze mogliby go rzucić na kolana, ale nie wiemy, czy tak jest naprawdę Mogliby. Jak już ktoś powiedział, aby rzucić przeciwnika na kolana, potrzeba silnej woli i olbrzymiej dawki pogardy i nienawiści. Gdyby jego podwładni się postarali, zrobiliby to bez większego problemu.
_________________ Demonów Wojny nie wypędzą żadne egzorcyzmy...
|
|
 |
|
 |
|
Snow
|
Tytuł: Re: Poziom mocy Vespera Napisane: 3 mar 2010, o 23:03 |
|
Dołączył(a): 18 lis 2008, o 09:52 Posty: 42 Lokalizacja: Festung Breslau, Miasto-Twierdza
|
Zamoyski napisał(a): Nowi nie, ale nie zapominaj że część Nocarzy to wojownicy jeszcze z przed e.s.k. (ery sztucznej krwi  ) Za Strixem: Wszyscy Nocarze sa wychowani w nowej wierze, na sztucznej krwi. Tylko Ultor byl 'sztuczny' sprzed ESK, a i to tylko dlatego, ze Lordowal
_________________ - Jam jest Herakles, syn Gromowładnego Zeusa - powiedział z dumą. - I przybyłem, by odzyskać swoje dziedzictwo. Nieznajomy uśmiechnął się i wypluł wykałaczkę. [...] - A ja jestem Loki i gówno mnie obchodzi twoje dziedzictwo. ---------------------------------- Pyrkon '09
|
|
 |
|
 |
|
Silmeth
|
Tytuł: Re: Poziom mocy Vespera Napisane: 3 mar 2010, o 23:22 |
|
|
|
Nie mam pod ręką trylogii, więc cytatów nie znajdę, ale Ultor jeszcze zanim został lordem, przestał pić prawdziwą i zebrał trochę innych popierających go wojowników, którzy również odstawili prawdziwą, oni byli pierwszymi nocarzami. Nie wiemy ilu z nich przeżyło do naszych czasów.
Ale to nie było tak, że Ultor poszedł do Ukrytego, powiedział "ej, zią, chcę odstawić, ale nie potrafię, więc zrób mnie lordem, wyjmij tamtych spod prawa i ogólnie zrobię nowy porządek od zera, co?". To by nie przeszło.
_________________ Pojechał tata, kto tu pozamiata?
Jam po prostu jest librofil - antychómanista.
Давай за жизнь, давай брат до конца, Давай за тех, кто с нами был тогда. Давай за жизнь, будь проклята война, Помянем тех, кто с нами был тогда.
|
|
 |
|
 |
|
Blaven
|
Tytuł: Re: Poziom mocy Vespera Napisane: 13 mar 2010, o 14:37 |
|
Dołączył(a): 19 lut 2010, o 20:29 Posty: 14 Lokalizacja: Sieradz
|
Mnie z kolei zawsze wydawało się, że Vesper jest jakby trochę takim wybrańcem. "The Force is strong with this one" - parafrazując Vadera ze Star Wars. Często jest tak, że główne postaci mają właśnie to "coś" szczególnie w temacie moc i zdolności jeśli chodzi o tematykę science-fiction. Zresztą popatrzcie np: na takiego Neo z Matrixa, czyste from zero to hero 
_________________ "And the need to get psycho is not a question to me"
|
|
 |
|
 |
|
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość |
| |
|
|