Zarejestruj    Zaloguj    Dział    Szukaj    Galeria   Weterani   Chat

Strona główna forum » Nikt » Dywagacje o książce III

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Poziom mocy Vespera
 Post Napisane: 19 sty 2009, o 13:53 
--------
--------

Ja z kolei zwróciłam uwagę na inną zdolność Vespera, która stanowi o jego sile. Ta jego intuicja jest super! Pomyślcie o "Nocarzu". W dniu gdy Staszek zdradził Vesper obudził się CZUJĄC że zdarzy się coś złego. On jeden poczuł, że z krwią jest coś nie tak - uprzedzając, wiem, że może chodzić po prostu o głód.
A w "Renegacie"? Gdy inne wampiry rzucają się na bandytów:
"Nagle ogarnęła go przedziwna jasność, dojmujące przeczucie nadchodzących zdarzeń." Człowieka, który miał do niego szczelić ( wtedy został ranny Oleaster ) wyczuł szybciej niż renegaci "(...) poczuł na sobie pełne nienawiści spojrzenie. Zupełnie jakby przeszedł go lodowaty dreszcz."
Vesper ma dziwny talent. Żaś co do zwykłej siły: w "Renegacie" Vesper mówi, że jego żołnierze mogliby go rzucić na kolana, ale nie wiemy, czy tak jest naprawdę.

Post Napisane: 19 sty 2009, o 14:10 
Diakon
Diakon

Taki trochę "pajęczy zmysł" choć to porównanie na siłę, bo talent Vespera jest o wiele bardziej złożony. Podoba mi sie pomysł (mam nadzieje, że dobrze pamietam, chwile od przeczytania książki minęło), że działa to niezależnie od jego stanu świadomości - tzn. i we śnie i na jawie. Ciekawe, czy może go to stricte zmusić do obudzenia się, albo nawet odzyskania przytomności.

Post Napisane: 19 sty 2009, o 14:32 
Krwiopijca
Krwiopijca

wszystko pięknie, ładnie, ale swoją imienniczkę Agatę zapraszam do działu Wykładam wizytówkę żeby dać zadość forumokiecie :mrgreen:

I'm a sailor peg
And I lost my leg
Climbing up the top sails
I lost my leg
I'm shipping off
To find my wooden leg!

Post Napisane: 20 sty 2009, o 15:12 
--------
--------

Tak, było trochę o snach. Vesperowi przyśniło się, że jest znowu człowiekiem, po balu ( w "Renegacie"), a wiedział tylko że watykańscy podłożyli konia trojańskiego i coś było we krwi. Nie znał wszystkich objawów. Sądził, że chodzi o jakąś truciznę, ale jego podświadomość wiedziała o co tak naprawdę chodzi.

Byłam w dziale Wykładam wizytówkę. Jeśli na początku był to dział związany z powitaniami to już dawno przekształcił się w jakąś ostrą dyskusję. Jestem nowa. Nie znam jeszcze wszystkich zasad. Przepraszam. :wink:

Post Napisane: 19 gru 2009, o 16:03 
Krwiopijca
Krwiopijca

agata napisał(a):
Ja z kolei zwróciłam uwagę na inną zdolność Vespera, która stanowi o jego sile. Ta jego intuicja jest super! Pomyślcie o "Nocarzu". W dniu gdy Staszek zdradził Vesper obudził się CZUJĄC że zdarzy się coś złego. On jeden poczuł, że z krwią jest coś nie tak - uprzedzając, wiem, że może chodzić po prostu o głód.
A w "Renegacie"? Gdy inne wampiry rzucają się na bandytów:
"Nagle ogarnęła go przedziwna jasność, dojmujące przeczucie nadchodzących zdarzeń." Człowieka, który miał do niego szczelić ( wtedy został ranny Oleaster ) wyczuł szybciej niż renegaci "(...) poczuł na sobie pełne nienawiści spojrzenie. Zupełnie jakby przeszedł go lodowaty dreszcz."
Cytuj:
Vesper ma dziwny talent. Żaś co do zwykłej siły: w "Renegacie" Vesper mówi, że jego żołnierze mogliby go rzucić na kolana, ale nie wiemy, czy tak jest naprawdę
.

No to po kolei:

Cytuj:
W dniu gdy Staszek zdradził Vesper obudził się CZUJĄC że zdarzy się coś złego.

Wyjaśnił to wszystko Nidor, mówiąc Mu, iż jego moce zaczynają się rozrastać i stąd nadpobudliwość (choć miał rację, co do krwi)

Cytuj:

To również można wyjaśnić inaczej. Choćby poprzez "pluskwę" w jego głowie. Dzięki niej mógł odebrać ten sygnał. W końcu, skoro dzięki temu mogli Go czuć watykańscy, to on też mógł wyczuwać Ich (choćby przypadkiem).

Cytuj:
Zaś co do zwykłej siły: w "Renegacie" Vesper mówi, że jego żołnierze mogliby go rzucić na kolana, ale nie wiemy, czy tak jest naprawdę

Mogliby. Jak już ktoś powiedział, aby rzucić przeciwnika na kolana, potrzeba silnej woli i olbrzymiej dawki pogardy i nienawiści. Gdyby jego podwładni się postarali, zrobiliby to bez większego problemu.

Post Napisane: 3 mar 2010, o 23:03 
Krwiopijca
Krwiopijca

Zamoyski napisał(a):

Nowi nie, ale nie zapominaj że część Nocarzy to wojownicy jeszcze z przed e.s.k. (ery sztucznej krwi :wink: )

Za Strixem: Wszyscy Nocarze sa wychowani w nowej wierze, na sztucznej krwi.

Tylko Ultor byl 'sztuczny' sprzed ESK, a i to tylko dlatego, ze Lordowal

----------------------------------
Pyrkon '09

Post Napisane: 3 mar 2010, o 23:22 
Kapitan Nocarzy
Kapitan Nocarzy

Nie mam pod ręką trylogii, więc cytatów nie znajdę, ale Ultor jeszcze zanim został lordem, przestał pić prawdziwą i zebrał trochę innych popierających go wojowników, którzy również odstawili prawdziwą, oni byli pierwszymi nocarzami. Nie wiemy ilu z nich przeżyło do naszych czasów.

Ale to nie było tak, że Ultor poszedł do Ukrytego, powiedział "ej, zią, chcę odstawić, ale nie potrafię, więc zrób mnie lordem, wyjmij tamtych spod prawa i ogólnie zrobię nowy porządek od zera, co?". To by nie przeszło.

Jam po prostu jest librofil - antychómanista.

Давай за жизнь, давай брат до конца,
Давай за тех, кто с нами был тогда.
Давай за жизнь, будь проклята война,
Помянем тех, кто с нами был тогда.

Post Napisane: 13 mar 2010, o 14:37 
Krwiopijca
Krwiopijca

Mnie z kolei zawsze wydawało się, że Vesper jest jakby trochę takim wybrańcem. "The Force is strong with this one" - parafrazując Vadera ze Star Wars. Często jest tak, że główne postaci mają właśnie to "coś" szczególnie w temacie moc i zdolności jeśli chodzi o tematykę science-fiction. Zresztą popatrzcie np: na takiego Neo z Matrixa, czyste from zero to hero ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strona główna forum » Nikt » Dywagacje o książce III