Esh kontra modernizacja komputera

komputery różne, kwadratowe i podłużne, podłączone do sieci, z tym, że niekoniecznie
Eshealon
Generał Renegatów
Generał Renegatów
Posty: 1974
Rejestracja: 23 sty 2007, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Esh kontra modernizacja komputera

Post autor: Eshealon » 15 sty 2008, o 21:32

Jak w temacie. Dla mnie temat hardware skończył się gdzieś w okolicach Athlona 1,4 Ghz, dlatego dzisiejsze technologie są dla mnie mocno obce.
Nie mam bardzo pomysłu co brać, i "co się opłaca". Na razie Dante wyleczył mnie z Quada, teraz powiedźcie mi, czy bardziej opłaca się brać DDR II czy DDR III?

Dziś mędrcy z firmy X zaproponowali mi taki oto zestaw:

Procesor: INTEL CORE 2 DUO E8200 2.66GHz LGA775 BOX
Main: ASUS P5K-E WIFI-AP LGA 775 P35
RAM: 2 x Kingmax DDR2 1GB 1066MHz
HD: SEAGATE 250 GB, 16 MB, SATA II - ST3250410AS
Grafika: GALAXY 8600GTS 512MB DDR3/128 1,0ns 675/2000 PCX

Krótko, co o nim myślicie? Brać, nie brać?

EDIT: Być może to ważne, używam XP, przynajmniej jeszcze przez jakiś czas, póki nie oswoję się z Vistą.
I'm strong to the finish
cuz I eat my Spinach

Awatar użytkownika
Mcbet
Top secret
Top secret
Posty: 3228
Rejestracja: 11 lut 2007, o 20:44
Płeć: Mężczyzna

Post autor: Mcbet » 15 sty 2008, o 22:12

to zalezy za ile
stasus UnKnow
Si quisquam pro me mori non volat, mihi non dice quemadmodum debo vivere
By Qadesh: "renegackie ścierwo, zawzięte i złe"

Awatar użytkownika
Dante
Top secret
Top secret
Posty: 1335
Rejestracja: 24 paź 2006, o 16:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wa-wa

Post autor: Dante » 15 sty 2008, o 22:39

plyty Asusa sa dosc drogie, tansze nie sa gorsze wiec po co przeplacac ???

HDD 250 GB, niby duzy, ale czy nie za maly ? :-)

CPU w BOXie, tzn warto zainwestowac w wiatrak.
Pomysl tez o obudowie i zasilaczu. twoj obecny moze nie przezyc spotkania z nowoczesna technologia :-)

DDR II i III .przede wszystkim kasa . Jesli masz kase i stac cie bierz III, zawsze w przyszlosci latwiej to rozbudowac

Tak mysle.
"młodzieńcze ! ciesz sie w młodości swojej " -platoon /Eklezjastes

747170

Eshealon
Generał Renegatów
Generał Renegatów
Posty: 1974
Rejestracja: 23 sty 2007, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Eshealon » 15 sty 2008, o 23:34

Mcbet pisze:to zalezy za ile
Budżet to jakieś 2 - 2,5 tysiąca.
Dante pisze:plyty Asusa sa dosc drogie, tansze nie sa gorsze wiec po co przeplacac ???
Cenna rada. Asus won, i tak zawsze GB lubiłem.
Dante pisze:HDD 250 GB, niby duzy, ale czy nie za maly ? :Smile:
Nie mam jakichś wielkich wymagań :) Przez 5 lat pracowałem z 40 GB i do niedawna dawałem radę. Nie mam czym zapełnić 120 GB które mam teraz.
Dante pisze:CPU w BOXie, tzn warto zainwestowac w wiatrak.
Nie no, ma się rozumieć :) Jak nowy komp to tylko box.
Dante pisze:Pomysl tez o obudowie i zasilaczu. twoj obecny moze nie przezyc spotkania z nowoczesna technologia :Smile:
Biorę to pod uwagę, ale z doborem peryferiów i zasilacza poradzę już sobie sam :) W zasadzie moja obudowa ma standard ATX, ale jak już zmieniam to całość, trzeba się lansować, a te obudowy to teraz takie fajne sąąąą... :wink:
Dante pisze: DDR II i III .przede wszystkim kasa . Jesli masz kase i stac cie bierz III, zawsze w przyszlosci latwiej to rozbudowac
I tak chyba zrobię, czyli płyta zasadniczo won, potrzebuję takiej która ma wszystko co powyżej, ale obsługuje DDR3
Dante pisze:Tak mysle.
Na to cicho liczę... :wink:

EDIT: Co powiecie na ta płytkę? http://www.gigabyte.pl/products/mb/spec ... -ds3r.html
I'm strong to the finish
cuz I eat my Spinach

Awatar użytkownika
Shin
Krwiopijca
Krwiopijca
Posty: 237
Rejestracja: 19 lis 2007, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Post autor: Shin » 16 sty 2008, o 09:19

Taki komt puki co wszystko ci pociągnie (może poza Crysisem na full detalach, ale crysis to pasta :P). Mocna konfiguracja ale nie 'over-the-top' która powinna starczyć ci spokojnie na jakieś 2 lata grania w nowości.
I will never beg for mercy
I will never kiss your feet

Kto chce fotki? http://nocarz.pl/forum/viewtopic.php?p=66493#p66493

Awatar użytkownika
Kasiek
Pułkownik Nocarzy
Pułkownik Nocarzy
Posty: 3683
Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: Kasiek » 16 sty 2008, o 09:30

Shin pisze: puki
Pułkownik Majorka w służbie Lorda Ultora!

Manewry: I, II
Akcje: MTK, Urodziny Ukrytego, Polcon2007, "V", "K", Falcon2007, "S"

Ruda Wywłoka mająca pierdolca, którego nie zawaha się użyć!!!

Awatar użytkownika
Dexter
Na misji...
Posty: 1317
Rejestracja: 27 mar 2007, o 14:18
Płeć: Mężczyzna

Post autor: Dexter » 16 sty 2008, o 11:25

Zależy też, co chcesz na tym kompie robić. BO jak potrzebujesz podkręconego kompa do pracy nad grafiką, to starczy taki procek. Ale jak zamierzasz grać w gry, to bym pomyślał nad 3-4 GHz. Już rok temu 3 GHz to był dobry standard, a teraz idzie to w górę. Konkrentego towaru niestety nie podam, bo w hdw nie siedzę, ale sądzę, że sam sobie doskonale poradzisz. Ewentualnie ktoś mnie uzupełni.
Niezwykle ważne jest, aby codzienna twoja postawa stała się postawą żołnierza,
a postawa żołnierza - postawą na co dzień.
(Miyamoto Musashi, Księga Pięciu Kręgów)

In the warzone marines shit tactically.
(Ray w "Generation Kill")

Awatar użytkownika
Shin
Krwiopijca
Krwiopijca
Posty: 237
Rejestracja: 19 lis 2007, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Post autor: Shin » 16 sty 2008, o 11:48

Kasiek pisze:
Shin pisze: puki
Weś ić ><! nigdy nie wiem jak się to pisze :D dzięki.
I will never beg for mercy
I will never kiss your feet

Kto chce fotki? http://nocarz.pl/forum/viewtopic.php?p=66493#p66493

Eshealon
Generał Renegatów
Generał Renegatów
Posty: 1974
Rejestracja: 23 sty 2007, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Eshealon » 16 sty 2008, o 12:19

Shin pisze:
Kasiek pisze:
Shin pisze: puki
Weś ić ><! nigdy nie wiem jak się to pisze :D dzięki.
Moglibyście się uspokoić? Jak chcecie się powygłupiać to idźcie do Varii.
Proszę moderatora o oczyszczenie wątku ze zbędnych postów.
Dexter pisze:Ale jak zamierzasz grać w gry, to bym pomyślał nad 3-4 GHz.
Poprawcie i mnie jeśli się mylę, ale ten procek to dwurdzeniówka, czyli 2x2,66 Ghz, w dodatku podobno jakiś krzyk najnowszej mody w architekturze procesorów dwurdzeniowych. Jak coś jest raptem 150 zeta tańsze od najtańszego Quada to musi być dobre. Czy tak?
I'm strong to the finish
cuz I eat my Spinach

Awatar użytkownika
Shin
Krwiopijca
Krwiopijca
Posty: 237
Rejestracja: 19 lis 2007, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Post autor: Shin » 16 sty 2008, o 13:25

Ossry za offtop.

Tak niestety jest w sprzęcie komputerowym, że więcej 'zł' i wyższy numerek nie zawsze oznacza więcej miodku :/
I will never beg for mercy
I will never kiss your feet

Kto chce fotki? http://nocarz.pl/forum/viewtopic.php?p=66493#p66493

Awatar użytkownika
Dexter
Na misji...
Posty: 1317
Rejestracja: 27 mar 2007, o 14:18
Płeć: Mężczyzna

Post autor: Dexter » 17 sty 2008, o 01:42

Zaznaczam, ze nie jestem zbyt dobrze obcykany w sprzęcie, tak więc prosiłbym kogoś bardziej kompetentnego o wypowiedzenie się w kwestii procesorów dwurdzeniowych.
Niezwykle ważne jest, aby codzienna twoja postawa stała się postawą żołnierza,
a postawa żołnierza - postawą na co dzień.
(Miyamoto Musashi, Księga Pięciu Kręgów)

In the warzone marines shit tactically.
(Ray w "Generation Kill")

Eshealon
Generał Renegatów
Generał Renegatów
Posty: 1974
Rejestracja: 23 sty 2007, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Eshealon » 18 sty 2008, o 21:33

Kolejne pytanie:

Czym jest Wi-Fi, i czy jest sens posiadanie tego na płycie głównej komputera stacjonarnego?
I'm strong to the finish
cuz I eat my Spinach

Awatar użytkownika
MEDAL
--------
--------
Posty: 241
Rejestracja: 21 maja 2007, o 09:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Nienacka
Kontakt:

Post autor: MEDAL » 18 sty 2008, o 22:09

wifi to siec bezprzewodowa, moim zdaniem nie potrzebna w komputerze stacjonarnym. chyba ze jest problem z pociągnięciem kabla sieciowego do miejsca gdzie będzie stal komputer. aczkolwiek w takiej sytuacji będziesz potrzebował jeszcze routera z access pointem wi-fi.
There is only one MEDAL
and he scares the living crap out of the children
"I like you, when the world is mine your death will be quick and painless."
R .E.N.E.G.A.T
R u Sad ?

Awatar użytkownika
Dexter
Na misji...
Posty: 1317
Rejestracja: 27 mar 2007, o 14:18
Płeć: Mężczyzna

Post autor: Dexter » 18 sty 2008, o 22:12

Czym jest Wi-Fi masz odpowiedź tutaj.

Czy warto w stacjonarnym? To zależy, czy chcesz korzystać z sieci bezprzewodowych. Jeśli tak - instaluj. Jeśli nie - szkoda kasy. Poza tym zawsze możesz później dokupić specjalną kartę, jeśli zechcesz korzystać z WLAN. Ale najprawdopodobniej przez całe życie tego PieCa będziesz go podłączał do kabelka, więc szkoda wydawać kasę nawet 'na wszelki wypadek'.
Niezwykle ważne jest, aby codzienna twoja postawa stała się postawą żołnierza,
a postawa żołnierza - postawą na co dzień.
(Miyamoto Musashi, Księga Pięciu Kręgów)

In the warzone marines shit tactically.
(Ray w "Generation Kill")

Eshealon
Generał Renegatów
Generał Renegatów
Posty: 1974
Rejestracja: 23 sty 2007, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Eshealon » 18 sty 2008, o 22:13

Dla mnie sieć bezprzewodowa ma drugorzędne znaczenie. Wi-Fi won. Dzięki MEDAL.

EDIT: Tobie też Dex. Człowiek który sprzedawał mi tą pierwszą konfigurację mocno mnie naciągał na to Wi-Fi. I właściwie też się zacząłem zastanawiać "na co mnie to".
I'm strong to the finish
cuz I eat my Spinach

ODPOWIEDZ