# MP5SD1 – wersja wyciszona bez kolby z chwytem dla strzelców praworęcznych
# MP5SD2 – wersja wyciszona z kolbą stałą i chwytem dla strzelców praworęcznych
# MP5SD3 – wersja wyciszona z kolbą metalową wysuwaną i chwytem dla strzelców praworęcznych
# MP5SD4 - wersja wyciszona bez kolby z chwytem dla strzelców prawo jak i leworęcznych
# MP5SD5 - wersja wyciszona z kolbą stałą i chwytem dla strzelców prawo jak i leworęcznych
# MP5SD6 - wersja wyciszona z kolbą metalową wysuwaną i chwytem dla strzelców prawo jak i leworęcznych
Moim zdaniem SD jest paskudne i już
▂ ▃ ▄ ▆ ▇ Cybernetyczny Bóg Chaosu Wersja: X-76 "Piromedyk" ▇ ▆ ▄ ▃ ▂
"Pierdolnięty chaos! Mikstura wybuchowa" by Delein
"IKS to chodzący chaos. Jak kiedyś będzie koniec świata to na pewno go zatrudnią" by Dante
Czy coś takiego jest warte kupna? Miałem ten karabin na 1 strzelance (jednej mojej jedynej ) i jest super wygodny. Tamten był podkręcony do 540 fps, i waił na około 80 metrów. Czy bez podkręcania jest warty kupna? Bo się wgl. nie znam na asg, jak wygląda podkręcanie takiej repliki?
Eshu, jeśli ktoś coś brał, to na pewno nie byłem to ja. Nie napisałem słowa o odrzucie. Mój przyjaciel miał takiego kałasza, potknął się na strzelance i walnął gnatem o ziemię i to tak nieszczęśliwie, że kolba była cała, a poszło body.
Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej.
Czy coś takiego jest warte kupna? Miałem ten karabin na 1 strzelance (jednej mojej jedynej ) i jest super wygodny. Tamten był podkręcony do 540 fps, i waił na około 80 metrów. Czy bez podkręcania jest warty kupna? Bo się wgl. nie znam na asg, jak wygląda podkręcanie takiej repliki?
Normalnie replika jest sprężynowa, z 4 taktowym systemem przeładowania.
Podkręcenie tej repliki to koszt dokładnie 470 zł. Kupuje się po prostu bolt gazowy i replika jest normalnie zasilana green gasem, przez co osiąga tak zawrotne prędkości wylotowe. Do kosztu repliki dolicz koło 100 zł. na jakąś lunetę.
Dotykamy starego jak świat problemu snajpera w asg i tego, czy jest potrzebny, czy nie.
Replika tej mocy na sztucer się nadaje, ale musisz sobie zadać kilka pytań:
1) Czy mnie stać?
2) Czy chce mi się leżeć bez ruchu, w kałuży, mokrym mchu czy czym tam jeszcze? Musisz jeszcze wziąć pod uwagę, że oprócz spottera, jeśli takowego znajdziesz, będziesz latał sam, poza jakimkolwiek oddziałem.
Jeśli odpowiedziałeź twierdząco na oba pytania, to inwestuj w to. Jeśli nie, pomyśl o czym innym.
Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej.
Falk von Breslau pisze:Eshu, jeśli ktoś coś brał, to na pewno nie byłem to ja. Nie napisałem słowa o odrzucie. Mój przyjaciel miał takiego kałasza, potknął się na strzelance i walnął gnatem o ziemię i to tak nieszczęśliwie, że kolba była cała, a poszło body.
Falk napisałeś "siła uderzenia", skoro mówimy o karabinie - myślałem że chodzi Ci o karabin. Nie zdefiniowałeś o co Ci chodzi.
Pozatym myślałem że w tym wątku rozpatrujemy sytuacje standardowe, i problemy z działaniem podczas normalnego użytkowania. A upadki mają skutki które trudno przewidzieć.
Nie ma związku między stałą kolbą a wrażliwością broni na upadki. W sytuacji którą opisujesz uszkodziłbyś prawdopodobnie i G36, i MP5. Jeśli nie uszkodziłbyś korpusu, z pewnością ułamałbyś składaną kolbę, co również często zdarza się podczas upadków.
Xazax pisze:
@Esh MP5 to cymowe 049J (z blow-backiem) replika MP5 A5 - na razie nie miałem zbyt wielu okazji aby przetestować ją w boju.
Wiesz co, mam bardzo krytyczną opinię o MP5 z JG czy Cymy. Weź ją trochę poużywaj i daj mi do obejrzenia przy najbliższej okazji, co?
Mexarisie, z uwagi na fakt, iż swego czasu korzystałem podobnego rodzaju broni (tyle że ja miałem tryb auto, bo to było M14), pozwolę sobie odradzić Ci kupno karabinu wyborowego. Po pierwsze nie wiesz, czy spodoba Ci się ta zabawa, więc nie inwestuj na początek w nią zbyt wiele. M4 czy G36 na początek (z uwagi na uniwersalność) wystarczą. Później, gdy nabędziesz nieco rozeznania w tym, co Ci leży, a co nie, decyduj się na zakup karabinu wyborowego czy maszynowego (jeśli zechcesz się specjalizować w tym kierunku).
Zakup kbw zmusi Cię do unikania potyczek (brak trybu auto, problem z manewrowaniem bronią), utrudni marsz (duży ciężar broni i jej rozmiar) i jeśli nie posiadasz umiejętności maskowania, skradania oraz precyzyjnego strzelania, to uczyni ją zupełnie nieskuteczną. W ASG różnica między maksymalnym zasięgiem karabinów (40-60m, zależnie od rodzaju) a zasięgiem kbw (ok.80m) to tylko 20m, co czyni je tylko nieznacznie lepszymi pod tym względem - w przeciwieństwie do prawdziwych kbw, które górują nad regularną bronią piechoty w znacznie większym stopniu.
Niezwykle ważne jest, aby codzienna twoja postawa stała się postawą żołnierza,
a postawa żołnierza - postawą na co dzień. (Miyamoto Musashi, Księga Pięciu Kręgów)
In the warzone marines shit tactically. (Ray w "Generation Kill")
Dzięki wam ludz... ! wąpierze! Czy możecie podrzucić jakiś link na dobre i tanie MP5 albo G36? Poszczególne podmodele nie robią różnicy, jeśli można prościć.
Chcesz to Ci znajdę i za 4 kafle, ale na co Ci to?
Jak często zamierzasz się strzelać? Tylko realnie to przemyśl, nie że "za 3 miesiące zbierzesz chłopaków z podwórka i sobie postrzelacie", bo wydasz kasę bez sensu. Na oficjalne strzelanki niestety nie wejdziesz bo nie masz 18 lat.